29.7.14

Acasă (și) în Basarabia (II)

De la grădiniță până în clasa a patra am cântat, zi de zi, în picioare, Îmnul României. Nu cred să fie poezie patriotică pe care să nu o fi învățat pe atunci. La școală sau în casa părinților, patriotismul nu era nici religie, nici obișnuință. Era un dat. 

Astăzi mulți blamează dascălii patrioți și lecturile copilăriei. Dumitru Almaș, poeziile lui Goga, Vieru, muzica soților Aldea-Teodorovici ne-au ajutat pe mulți să fim ce suntem. Fără părinți și învățătoarele mele, doamna Tănăsescu și domnișoara Ghergulescu, nevăzute de peste 20 de ani, nu aș fi ajuns să mă simt electrizată de tot ce ține de Țara mea. 

Unionistă sunt de mică. Implicată în diverse activități în afara școlii de prin liceu. Visul meu cel mare nu era să am telefon, ci să ajung la Alba Iulia de 1 Decembrie. Apoi mi-am căutat frații din Basarabia la facultate. Am suferit și multe dezamăgiri. Mulți frați nu erau chiar frați. 

Firește, am ajuns și în Basarabia. Când am trecut Prutul am închis ochii și am înghițit lacrimile. Și din nou am trăit dezamăgiri. Ca puii de români moldoveni care credeau că în România e Raiul, aveam și eu așteptările mele legate de Chișinău, de flacăra românismului. Unele au rămas doar așteptări.

De la plimbări în vacanțe, la marșuri unioniste, la oul meu prețios de la Cahul, la donații de carte, îndrăgit și găzduit basarabeni, am ajuns să îmi petrec o parte din concediu prin satele Moldovei, alături de Tinerii Moldovei și Caravana Trai Mai Bun. Cu ei am trăit și am scris istorie. 

Despre satul românesc de dincolo de Prut am aflat multe bătând drumurile deseori groaznice ale Moldovei, prin nord. Peisaje în fața cărora am tăcut, ca să trăiesc fiecare miime de secundă. Atâta unduire de dealuri și culori, de lanuri de floarea-soarelui! Multe sate! Nu le știu numele și nu le copiez din program. Le asociez însă cu priviri, oameni și trăiri. De la bătrânul știrb născut în România Mare, care îmi spunea mie să fugim de români că sunt țigani bolșevici, la copiii sărmani mâncând acadele, la părinții munciți, la femeile alergând degrabă spre casă, la ceata de bătrâni pe care i-am lăsat dezbătând cu mare gâlceavă Unirea, la tinerii cu priviri profund albastre, întrebătoare, neîncrezătoare și totuși cu speranțe. La femeile care ne-au primit cu ochii în lacrimi, la dascălii care vorbesc o română duioasă, pe care i-am îmbrățișat sufocată. 

Basarabia rurală e satul bunicilor mei. Cu muște, căldură, câini, case cochete și gospodării pline de flori. Gâștele merg în șir la baltă. Vacanțele la bunicii din îndepărtata Oltenie au văzut aceleași gâște, aceleași bălți și cirezi de vite mergând agale după iarbă și la apus, la oră fixă, spre casă.

Într-un sat, o bătrână ne-a primit în curte, ne-a întins un pled pe prispă, ne-a adus un vin de casă cu o bucată de pâine și ne-a ascultat pe fiecare. De unde suntem și de ce umblăm. Suntem din Chișinău, suntem din satele Moldovei, ale Ardealului, ale Țării Românești. Urmarea a fost firească. Romulus i-a declarat senin și inspirat bătrânei: ”În curtea dumneavoastră e toată România Mare!”

Mai apoi, într-o curte de învățați, un primar ne-a numit ”Tinerii României Mari”.
Dacă se mai întreabă cineva ce tot căutăm prin Basarabia, iacă! Umblăm prin Basarabia după Basarabia. Să o aducem acasă.


6 comments:

  1. Se intampla - tot mai rar ce-i drept - sa descoperi oameni frumosi ce gandesc frumos si reusesc pe masura frumusetii lor sa zugraveasca peisaje, din cuvinte.

    Iti doresc sa expresia "oamenii de calitate atrag si se inconjoara de oameni de calitate" sa fie o realitate a vietii tale.

    Cat despre Basarabia... daruirea ta va fi rasplatita intr-o zi, se va materializa intr-o realitate in care toate personajele negative descrise si intalnite vor fi disparut de mult. Din peisaj, din Basarabia, de oriunde.

    M.

    ReplyDelete
  2. Da,la tine in casa patriotismul este un dat,ai vibrat patriotic in atatea activitati meritorii de cand erai copila fara sa te oprest si fara sa-ti pierzi capul.Imi aduc aminte ca in clasa a V-a ai facut o lucrare cu tema patriotica pe care am citit-o impreuna cu profesorul tau de romana de stunci,nu mai vazuse asa ceva in intreaga lui cariera si avea peste 35 de ani de activitate.Era incantat de atata simtire patriotica.Flutura si acum in pieptul tau steagul patriei.Sper sa culegeti si roade,nu doar speranta,cum sper ca generatia ta,a surorii tale si cele dupa voi sa reusiti sa faceti din tara asta o tara in care sperantele nu raman doar visuri.

    ReplyDelete
  3. M-au cuprins emoții profunde citind aceste rânduri... Îmi amintesc de propria copilărie, de lupta pentru alfabetul latin din anii 90, de euforia multora vizavi de România... Este plăcut să vezi că frații noștri de peste Prut ne iubesc și ne apreciază, ne doresc fără reținere și condiții înapoi, la marea familie românească! Ar fi cazul ca fiecare dintre noi să ne îndrăgim țara și să înțelegem că patriotismul ne va salva!

    ReplyDelete
  4. Mulțumesc pentru apreciezi, cititor anonim! :) Gând la gând și mai ales gând pentru sufletul meu!

    ReplyDelete
  5. Nu îmi amintesc fix compunerea, dar îmi amintesc că scriam mult și patriotismul era o temă preferată. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, sunt copleșită.

    ReplyDelete
  6. Victor, mă bucur că ne-am întâlnit și am avut ocazia să stăm de vorbă. Mă înduioșează cum vezi și iubești tu România. :)

    ReplyDelete